Spis starych gier działających na windowsie XP

Rozmowy na temat gier.
JEŻELI MASZ PROBLEM Z GRAMI TO PISZ W DZIALE POMOC

Moderator: RayNor

Gunslinger
Oglądacz
Posts: 7
Joined: Mon 11 Jun, 2007

Spis starych gier działających na windowsie XP

Post by Gunslinger » Thu 17 Jul, 2008

Witam serdecznie :) Pożyczyłem od znajomego starego laptopa na okres miesięcy sześciu. Problem polega na tym, że dostałem pewne wytyczne. Nie mogę formatować, przeinstalowywać systemu itp. Więc na tym złomie (karta 2mb, 133 mhz, 160 MB ram) mam Windowsa XP :) I nie mogę zamienić na starszy system. Pomyślałem, czy ktoś jeszcze ma podobny problem? Taki spis mógłby nie być głupim pomysłem. Ja zacznę :)

Działa: - Caesar II
- Earthworm Jim :)

User avatar
plaski
Władca :-)
Posts: 3054
Joined: Wed 04 Dec, 2002
Location: Kraków
Contact:

Post by plaski » Thu 17 Jul, 2008

prościej chyba napisać gry, które nie działają na xp
zresztą działa czy nie wystarczy zainstalować dosboxa
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

User avatar
hellcabber
Poeta
Posts: 280
Joined: Wed 17 Jan, 2007
Location: Bytom

Post by hellcabber » Thu 17 Jul, 2008

jakim cudem xp chodzi na tym sprzęcie ?
emulacja dos na takim kompie odpada...
to drinkin' some or to drinkin' little some more ?

Szymek
Poeta
Posts: 142
Joined: Sat 11 Nov, 2006
Contact:

Post by Szymek » Fri 18 Jul, 2008

Taki laptop to bym oddał właścicielowi. No i też zadam pytanie - jakim cudem (nawet jeśli działa, to praca na nim to horror)? Ja bym wolał na tym kompie zainstalować Win98SE, działałoby wszystko o wiele sprawniej i problemu ze starymi grami by nie było. Na takim sprzęcie, jak kolega wyżej wspomniał, nie ma sensu instalować emulatorów (ciekawe CO na tym kompie działa :P).

A propos tych gier:
- Liero
- SimAnt
- Mario (takie stare, które przy wyłączaniu gry pokazywało napis "Back from the death to rule Frisia again" :P)
- Settlers 2 Gold
- Knights and Merchants
- KKnD Xtreme, KKnD2
No działa większość gier co były tworzone pod Windę, a nad tymi dosowymi to się zastanowię.
Last edited by Szymek on Fri 18 Jul, 2008, edited 2 times in total.

Gunslinger
Oglądacz
Posts: 7
Joined: Mon 11 Jun, 2007

Post by Gunslinger » Fri 18 Jul, 2008

Dokładnie, dosbox raczej nie pociągnie. Co do działania xp czy Internetu to nie marudzę, działa nawet szybko :) Dziękuję za odzew i do listy dodam Warcrafta 1 i 2 :) BTW, czy nie lepiej, jakby już, zainstalować windowsa 95? Pozdrawiam
Last edited by Gunslinger on Fri 18 Jul, 2008, edited 1 time in total.

User avatar
Kozas
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 13
Joined: Sun 11 Jun, 2006

Post by Kozas » Fri 18 Jul, 2008

Nie, gdyż imo Win 98SE to bardzo dobry system. Przestarzaly, ale nadal spora ilosc oprogramowania na nim dziala( co moze byc wiekszym problemem na Win 95), poza tym to jeden z najlepszych windowsow w ogole. Na slabszym kompie nie ma duzego wyboru, ale 98SE bedzie najlepszym.

Gunslinger
Oglądacz
Posts: 7
Joined: Mon 11 Jun, 2007

Post by Gunslinger » Fri 18 Jul, 2008

Dobra, ten laptop już jest mój :) Więc mogę zainstalować na nim Windowsa 98SE :twisted: Z tego co pamiętam, przy Windowsie 98 trzeba było do wszystkiego instalować sterowniki?

@szymek Co działa na tym sprzęcie? Mortal Kombat IV :D

User avatar
Kozas
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 13
Joined: Sun 11 Jun, 2006

Post by Kozas » Fri 18 Jul, 2008

No, na pewno jest wiecej z tym roboty niz w przypadku Win XP. Pamietam, ze jeszcze za czasow panowania win 95 i 98 czesto sie meczylem z cholerna dzwiekowka ;)

Potwoor
Oglądacz
Posts: 3
Joined: Sat 19 Jul, 2008

Post by Potwoor » Sat 19 Jul, 2008

Duke Nukem: 1, 2, 3D
Doom: 1 i 2
Quake: wszystkie =]
Tycoon: Transport Deluxe, Dino Park, Transport on Mars
Z
C&C - wszystkie grałem =] ( z C&C bez dopisków były problemy ale ruszył )
Dune: 1 i 2
Atomix =]
Warhammer: Dark Omen i inne ( ale nie tak smaczne )
Pacman =D

to z tych najsmaczniejszych =]

ja to jestem w dobrej sytuacji bo mam taką zabaweczkę P133 ( desktop, mało prądu żre ), zintegrowana grafika ( 1 mb ) ale wsadziłem S3Trio 8 mb ( szał co nie? )

a co do sterowników to jeśli dobra firma to są na płytce ( S3Trio ( grafa ), ALS czy Creativ ( dźwięk ), Realtek ( sieć ) )
Last edited by Potwoor on Sat 19 Jul, 2008, edited 1 time in total.

Szymek
Poeta
Posts: 142
Joined: Sat 11 Nov, 2006
Contact:

Post by Szymek » Sat 19 Jul, 2008

Na Win98SE zdecydowanie więcej gierek pójdzie, ale co do MK4 pewien nie jestem, bo rok wydania gierki to 1997 (a wtedy wchodził na rynek P166, te 33MHz czasem robi różnicę :P , ale można spróbować). Co do tego Win95 - tak jak kolega wyżej wspomniał - ciężko jakiekolwiek sterowniki dorwać do tego systemu, a Win98SE powinien w miarę żwawo działać na Twoim sprzęcie.
No a propos tych gierek, to powinny działać:
- Starcraft
- Warcraft I/II
- Heroes of Might and Magic I, II, może III (zalecane wymagania tego ostatniego to P166)
- GT97 Racing (albo coś takiego :P) - fajna wyścigówka
- Dark Colony - strategia - pewien nie jestem, ale powinna
- M.A.X.2. - całkiem fajna gierka, powinna działać
- Fallout 1, 2 - nie jestem pewien, szczególnie co do drugiej części
- Need For Speed 1,2, może 3 (trójeczka na karcie VoodooRush mi śmigała, ale na kartach nie-3Dfxowskich może nie ruszyć)
- Timeshock Pinball (fajnie się kiedyś grało :P)
- Autka (polskiej firmy Avalon)
- Gruntz (gra strategiczno-logiczna, niby dla dzieci, ale fajna :P)
- itp. itd., nie chce mi się myśleć :P
Polecam poszukać gdzieś gierek ze starego CD-Action (te z wydań do 2000 roku powinny wszystkie ruszyć).

[ Dodano: Sob 19 Lip, 2008 ]
wszystkie pełniaki, do demek takiej gwarancji nie ma :P

User avatar
Kozas
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 13
Joined: Sun 11 Jun, 2006

Post by Kozas » Sat 19 Jul, 2008

Ta, ja mam troche gierek z tego przedzialu CDA, ktore moge tanio pchnac ;) Wbrew pozorom po zmianie systemu na win 98SE moze byc calkiem niezle. Ja na swym starym kompie( P166, jakas dupna karta, 16mb pamieci) jednak pogrywalem bez problemu w takie gry jak Jagged Alliance 2, czy jeszcze nawet gry z rocznika 2000/2001( nie wszystkie oczywiscie) W przypadku Fallouta byl ten problem ze save potrafil sie wczytywac 5 minut :), no ale 160mb to nie 16mb pamieci.

Zalezy takze o jakich grach mowa. W przypadku strategii/rpg wybor bedzie na pewno wiekszy niz fpsow czy ogolnie gier akcji ktore maja wieksze wymagania. No i na ekranie tak wiekowego lapka watpie zeby wygladaly zbyt dobrze.

Potwoor
Oglądacz
Posts: 3
Joined: Sat 19 Jul, 2008

Post by Potwoor » Sun 20 Jul, 2008

GT97 nawet fajne =]
Jagged się pogrywało kiedyś....
ja w Fallouty wolę grać na starym klumpie, jakoś więcej przyjemności mam gdy dłużej się ładuje, pierwszego dopadłem F2 i od lat przejść nie mogę =) to dysk padnie, to format pójdzie, to brat czy siostra sejwa nadpisze, ostatnio jak byłem przy końcu to siostra przeszła wcześniej i odinstalowała, a taka obeznana z kompem że sejwy tez skasowała...
a co do F1... to jak przeszedłem to mało z krzesła nie spadłem... było to po 15 minutach od zainstalowania =D wyszedłem ze schronu, poszedłem na spacerek i trafiłem na miasto z ghoulami, znalazłem supermutanta, on powiedział " ja chcieć cie brać do szef ", zgodziłem się =D i trafiłem do jakiegoś generała ( wtedy myślałem że to Master ) trzasnął mnie w ryło że pod ścianę doleciałem, to od razu mykłem, a jak jakiś mutant mnie zagadywał to ja cisłem 0 ( wyjście z rozmowy =D ), znalazłem jakąś atomówkę, ustawiłem na BIG BUM, dolazłem do wyjścia a tu koniec...


co do gier to Diablo 1 ( wole je od 2'jki ), Micro Machines, Ascendancy, Master Of Orion, Caesar, Centurion, i wiel wiele więcej =]
Last edited by Potwoor on Sun 20 Jul, 2008, edited 1 time in total.

User avatar
mareckuss
Przypał
Posts: 1030
Joined: Wed 14 Sep, 2005
Location: South of Poznań & Funny WarSaw

Post by mareckuss » Sun 20 Jul, 2008

Wymienianie gier chodzących na XP, jak słusznie zauważył płaski jest średnio dobrym pomysłem, gdyż większość dosówek na tym systemie śmiga. Polecam program VDMSound, chociaż....
Gunslinger wrote:(..)Więc na tym złomie (karta 2mb, 133 mhz, 160 MB ram) mam Windowsa XP
.....właśnie, nie wiem czy na tej rakiecie owy program się poprawnie zaprezentuję (choć nie jest to w pełnym słowa znaczeniu emulator)
Jednak kolegę za pomysł instalacji WinXP na takiej klasy procku podziwiam

A swoją drogą to taki lapek na Allegro można wyczaić za stówke. Wrzucasz wówczas Win98SE i odpalasz na co tylko masz ochotę z klasyki 1980-1997...

W kwestii MK4 to niezbędny jest akcelerator 3d (min 4 MB glide/d3d), gra co prawda pójdzie i bez, ale wówczas potrzebny procek to min 200mhz,a i wtedy wygląd grafiki będzie, delikatnie mówiąc niezaciekawy.
Need for Speed 3 chodzi bezproblemowo na nowszych kartach, jednak w win XP może być (aczkolwiek nie do końca pamiętam, coś mi tak świta) dostępny wyłącznie tryb software (nie widzi D3D), co podobnie jak w przypadku MK4 znacznie schładza chęć rozrywki w owy tytuł (Pod Win98 na moim emerytowanym już radeonku zasuwało wyśmienicie)

Szymek
Poeta
Posts: 142
Joined: Sat 11 Nov, 2006
Contact:

Post by Szymek » Sun 20 Jul, 2008

No ale kolega już napisał, że zainstalował Win98SE :P I to nie pomysł był kolegi instalować WinXP na tym laptopie, tylko kolegi kolegi (wiadomo o co chodzi :P).
A propos MK4 (i innych gier 3D) - jak kolega wyżej wspomniał - bez akceleratora 3D nie ma co marzyć o przyjemnej grze.
BTW: ja widziałem WinXP na kompie z prockiem 300MHz i 32MB RAMu (nawet się ikony na pulpicie nie pokazały, tylko tapeta :P). Ciekawe, czy na takim kompie, ale z 2GB RAMu poszłaby Vista :roll:
Last edited by Szymek on Sun 20 Jul, 2008, edited 1 time in total.

User avatar
macciekk21
Poeta
Posts: 637
Joined: Wed 29 Mar, 2006

Post by macciekk21 » Tue 22 Jul, 2008

Szymek wrote:- Fallout 1, 2 - nie jestem pewien, szczególnie co do drugiej części
Chodzą oba ładnie. Dwójka w ExtraKlasyki o nic na xp nie płacze.

Do spisu dołącza Demonstar. (z najnowszej aktualki)

Post Reply