Nie hula Duke Nukem ani Blood

Rozmowy na temat gier.
JEŻELI MASZ PROBLEM Z GRAMI TO PISZ W DZIALE POMOC

Moderator: RayNor

Post Reply
maglev
Oglądacz
Posts: 4
Joined: Wed 09 May, 2007

Nie hula Duke Nukem ani Blood

Post by maglev » Wed 09 May, 2007

Witam, mam ogromny problem z dwoma grami, otóż ściągnąłem sobie ze stronki fajnegry.krakow dwie gierki: Duke Nukem i Blood`a na dość wiekowego laptopa IBM iSeries 1300 o parametrach: PIII 700MHz, 128 SDram, grafa Silicon Motion - SMI LynxEM+ z 4 MB ramu.
Kiedy wchodzę w setup gierek wyświetla mi się ustawienie monitora i tam rozdzielczości 320x240 oraz coś tam VESA/VGA i tam kilka rozdzielczości począwszy od 320x240 do 800x600.
Kiedy wybiorę rozdziałkę 320x240 to mi gierki hulają ale jest taka pixeloza, że nie da sie grać, natomiast jak dam rozdziałkę np. 640x480 lub 800x600 to gra mi się załadowuje jakby, ale nie odpala i wraca do stanu poprzedniego.
Używam XP a ekran ma rozdzielczość 1024x768

Co może być przyczyną, że mi nie odpalają te gierki? :(

User avatar
Alex2
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 16
Joined: Tue 08 May, 2007
Location: Kraków

Post by Alex2 » Wed 09 May, 2007

Hmm, WinXp to pierwszy Windows, który nie ma już nic wspólnego z DOSem (oprócz NTków typu 2000). Nawet 98 jeszcze było tylko nakłądką na DOSa.
W Xp okienko DOSowe to tylko emulacja DOSa i to niezby dokłądna, może to jest powodem?

Można by spróbować poważnego emulatora DOSa - DOS BOX z działu Programy, ale może słabo działać na 700MHz.

A może spróbuj uruchmić w trybie zgodności z Win95 na przykład?
Albo zmniejszyć rozdzieloczość ekranu Windows.

Jest jedno pewne wyjście - zainstalować na jakimś osobnym dysku Windows 98.
;)

maglev
Oglądacz
Posts: 4
Joined: Wed 09 May, 2007

Post by maglev » Wed 09 May, 2007

Próbowałem z rozdziałką 800x600 i też nie śmiga, drugi system też nie wchodzi w grę ponieważ mam 4 gigowy dysk i chyba tylko 200 megasów wolnego ::[: , spróbuję jednak tego dosboxa, ponoć minimalne wymagania to 500 MHz więc może od biedy pójdzie
A tryb zgodności jak ustawić???????????????? może to jeszcze spróbuję :)

User avatar
Alex2
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 16
Joined: Tue 08 May, 2007
Location: Kraków

Post by Alex2 » Wed 09 May, 2007

Popróbuj, może na początek Windows 98, potem 95. Tam jest też opcja o kolorach, może tam zmniejszyć do 256?

maglev
Oglądacz
Posts: 4
Joined: Wed 09 May, 2007

Post by maglev » Wed 09 May, 2007

To jest to???:
Aby przełączyć ekran na obsługę 256 kolorów

Na pulpicie lub w menu Start kliknij prawym przyciskiem myszy grę lub program, który chcesz uruchamiać w 256 kolorach, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
Kliknij kartę Zgodność.
Zaznacz pole wyboru Uruchom w 256 kolorach.

Jeśli program pokazuje niewłaściwe kolory lub grafika jest wyświetlana powoli, można spróbować przełączyć monitor na obsługę 256 kolorów.
Jeśli program działa w małym oknie pośrodku ekranu, rozmiar okna można zwiększyć, zmieniając tymczasowo rozdzielczość ekranu. Należy wykonać opisaną wyżej procedurę, ale w kroku 3 zaznaczyć pole wyboru Uruchom w rozdzielczości ekranu 640x480. Po zamknięciu programu zostanie przywrócona poprzednia rozdzielczość ekranu.

Dobra zaraz odpalę laptoka to zobaczę :)

User avatar
Alex2
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 16
Joined: Tue 08 May, 2007
Location: Kraków

Post by Alex2 » Wed 09 May, 2007

O, właśnie, nawet nie wiedziałem że jest tu gdzieś taki fajny opis... :D

User avatar
mareckuss
Przypał
Posts: 1030
Joined: Wed 14 Sep, 2005
Location: South of Poznań & Funny WarSaw

Post by mareckuss » Wed 09 May, 2007

Akurat w przypadku Duke Nukem 3D nie ma problemu z odpaleniem pod WinXP. Istnieją specjalne porty, dzięki czemu gra chodzi sprawnie.
Zdecydowanie najbardziej godny polecenia do gry single player jest JonoF's:
Jeżeli chcesz grać w internecie sugeruje zapoznanie się z programem Dukester X
Najpopularniejszym portem działającym pod nim jest rancidmeat (JonoF's też działa, ale jest niekompatybilny z używanym przez większość graczy rancidem)
Inne porty
Blood niestety nie doczekał się sprawnie działąjącego portu. Istnieje narzędzie o nazwie Glidos, ale jest płatne. Możesz spróbować posłużyć się programem VDMSound.
poradnik (po angielsku, uczta się języków):

maglev
Oglądacz
Posts: 4
Joined: Wed 09 May, 2007

Post by maglev » Fri 18 May, 2007

Dziękuję koledzy większość gierek chodzi już pod Dosboxem 7.0 i D-Fendem v2 :) jednak mam pytanie czy da się jakoś poprawić rozdzielczość (ustawiając coś w opcjach) w grach za pomocą tychże programów? I jeszcze jedno, mam stacjonarny komp z procem Pentiawką 2,8 GHz i Alone in the Dark 2 muli jak nie wiem, poza tym wyświetla grafikę chyba 320x240 da się coś z tym zrobić? :neutral:

[ Dodano: Czw 05 Lip, 2007 ]
Żeby nie zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Gram w Blooda 2, doszedłem do momentu kiedy idę baaardzo długim tunelem i jeżdżą tam pociągi jest takie miejsce gdzie się trzeba zatrzymać by pociąg przejechał obok ciebie, jednak gdy wychodzę z tego pola i idę dalej nadjeżdża kolejny pociąg i mnie rozjeżdża :(. Jak przejść to dalej?????????????? chyba ze trzy dni się męczę już:(

Post Reply