PSX Emulator

Inne platformy

Moderators: RayNor, elektrolityk

Sentinel
Oglądacz
Posts: 2
Joined: Wed 09 Jul, 2003

zmiana cd

Post by Sentinel » Wed 09 Jul, 2003

mam problem czy jest jakis sposob zeby epsx zmusic do akceptacji zmiany dysku(chce pograc np w chrono cross albo lunara 2?)

Hajper

Post by Hajper » Wed 09 Jul, 2003

rozwiazanie jest proste ale siedzialem nad tym 2 dni bo nie moglem zmienic plyty w FF9. Musisz zrobic tak

Gdy pojawi sie ekran instert disk X wkladasz ten dysk po czym ciskasz ESC i klikasz kolejno na FILE/CHANGE DISC/CD-ROM. Wlasnie poznales koniec swojej katorgi:)

Sentinel
Oglądacz
Posts: 2
Joined: Wed 09 Jul, 2003

Thx:)

Post by Sentinel » Tue 15 Jul, 2003

Dziêki:)ale mam kolejny problem tym razem z vgs.otó¿ zmusi³em tego drania do dzia³ania pod win xp ale obraz jest strasznie "obciêty" tzn czêsci obrazu po prostu nie ma jakbym mia³ za ma³y monitor nie pomog³a reglacja mechaniczna ani zmiana rozdzia³ki:((((wie mo¿e ktoœ co z tym fantem robiÌ?(buuuu na e psx mo¿e i chodzi du¿o gier ale niektóre z defektami np. chrono cross zacina sie przy wchodzeniu do okna statusu a lunar 2 tnie sie jak cholera:()

Hajper

Post by Hajper » Tue 15 Jul, 2003

nic dziwnego ze ci sie tnie jak mazs ustawione na 800x600 albo 640x480. Ten emulator jest strasznie pamiĂŞcioÂżerny wiec jak chcesz grac bez Âścin to...
Ja mialem procka 466 wtedy i chodziÂło mi pÂłynnie gdy...
jak jestes w grze Wcisnij przycisk DEL potem jak beda okienka na gorze ustaw tak zeby wszystkie oprocz pierwszego byly wylaczone. Pamietam ze oprocz pierwszego w chrono crossie musialo byc jedno jeszcze jakies wlaczone bo odpowiadaÂło za wyswietlanie sie menu w czasie walki.
aaa i jeszcze jedno... Za kazdym wlaczeniem ePSXe musisz ustawiac tamte kratki. Chyba ze sie pobawisz w opcjach video ale trudno wykukaĂŚ ktĂłre opcje odpowiadajÂą za odpowiednie kratki.

Co do vgsa to wydaje mi sie ze masz za wysokie albo za niskie odswiezanie karty graficznej albo monitora. Wejdz we wlasciwosci ekranu potem w ustawienia i zaawansowane. na karcie graficznej i na monitorze zaobacz jakie masz odswiezanie. Najgorsze jest "ustawienia domyslne karty" i "optymalne" Najlepsze wartosci sÂą od 60hz do 100hz. To chyba tyle powodzenia !

bobek
Oglądacz
Posts: 1
Joined: Fri 29 Aug, 2003

EpsxE sie zawiesza

Post by bobek » Fri 29 Aug, 2003

no wlasnie, EpsxE mi sie zawiesza gdy probuje uruchomic gre, najpierw chowa sie okno emulatora a potem po 30 sekundach okolo zawiesza sie komputer i musze robic reseta. mam windowsa 2000. wie ktos co robic? z moze poradzi optymalne bios, graphic plugin i swÂąd plugin?
bo(b)ski jest ten świat

Hajper

Post by Hajper » Sat 30 Aug, 2003

To ze emulator zawiesza ci sie jest tylko i wy³¹cznie zwi¹zane z:

:arrow: Twoj system operacyjny - Na win2000 czesto nie chodzÂą komercyjne programy oraz gry. ePSXe na pewno dziaÂła na win98 i XP bo sam graÂłem i nadal gram w FF9.

:arrow: Konfiguracja - byÌ moze twoj problem tkwi w konfiguracji emulatora albo komputera. Radze zainstalowaÌ najnowsze sterowniki do twojej karty graficznej oraz na koniec sam directX (polecam 9 choc jesli masz starszy sprzet DX8 bedzie bardziej odpowiedni). Druga sprawa to emulator. Byc moze masz zle skonfigurowanego. Radzi³bym zainstalowac najnowszy plugin graficzny D3D lub Open GL. W tym celu wejdz na www.epsxe.com i znajdz interesujace cie pluginy. Nastepnie skonfiguruj je w taki sposob by odpowiada³y wymaganiom Twojego komputera. Zaleca sie wziêcie troche gorszej konfiguracji niz przewidywana z tego wzgledu ze zjada on dosyc pokaŸn¹ iloœc pamiêci. Jesli masz starszy sprzed jeszcze przed prockiem 600mhz zalecam wziecie rozdzielczosci pelnoekranowej na 320x200. Jesli wyzszy mozesz zaszaleÌ i wzi¹Ì 640x480 albo 800x600 (zalezy od procka i karty) a reszte ustaw po swojemu i kombinuj tak az dostosujesz go do swoich oczekiwaù.

:arrow: Skopana gra - Mo¿e to byÌ wina gry. Jesli masz pirata to ca³kiem mozliwe ze ona nie dzia³a (z orgina³em na emulatorze tez nic nie wiadomo). Sprawdz u siebie jak¹œ inn¹ gre i zobaczy czy chodzi. Jesli tak to tylko z t¹ jedn¹ gr¹ masz problem.

:arrow: Skopany emulator - Kolejn¹ mozliwosci¹ jest tez to ze sciagn¹³eœ z neta skopan¹ wersje emulatora. Jak nic nie pomoze ostatecznie mozesz sciagnac najnowsz¹ wersje tego emulatora ze strony www.epsxe.com

To chyba wszystko. Ufff.... Kombinuj... ja ci jednak polecam zmiane systemu na XP lub 98. Na nich na pewno sie nie zawiesi emulator....

User avatar
ostryrts
Oglądacz
Posts: 2
Joined: Mon 30 May, 2005
Location: Łódz

Post by ostryrts » Mon 30 May, 2005

A ja mam kolejny z tym problem :? ...... mam PS2 które sie zapsuŁo po 2 latach uzywania :( i jaki elulator zastopi mi PS2 bo mam mase orginalów które nie chca chodzic poradzcie cos mi ... i jak wyglada sprawa z wymaganiami ..... bo PS2 jak to PS2 ale ja komputer mam kieprawy i wogóle nie mila sytuacja .... kto mnie poratuje??
:P
Mooooooooooooooooooooooooooooja Jedyna Miłość to ...WIDZEW ŁÓDŹ... !!!

User avatar
plaski
Władca :-)
Posts: 3054
Joined: Wed 04 Dec, 2002
Location: Kraków
Contact:

Post by plaski » Mon 30 May, 2005

szczerze to nie widziałęm emulatora ps2, nawet jakby był to pewnie żeby to uciągnąć potrzebnaby była potężna maszyna,
nie prościej oddać na serwis ps ?
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

User avatar
Richy
Przypał
Posts: 1786
Joined: Sun 08 Dec, 2002
Location: Z Twojej piwnicy >=]

Post by Richy » Mon 30 May, 2005

Hm, jako (ze tak sie nazwe w tym gronie) specjalista od konsol ;p , musze cie zmartwić. Nie ma działajacego emulatora ps2...tzn dzialajacego w zadowalajacy sposób tj stabilny fps...i dosc wysoki. Dlugo jeszcze na to poczekamy, ale widac postepy. Grupa maniakow...z australii bodaj, zmusili komputer (jesli tak mozna nazwac maszyne o kilku rdzeniowym procesorze 6GHz, do 'emulacji' obrazu 3d w FFX (final fantasy X) ... dobra tyle .
Metal Gear Solid 3: Snake Eater - W tę gre sie nie gra... Tę gre się przeżywa...
Image

User avatar
RayNor
Przypał
Posts: 2413
Joined: Fri 13 Dec, 2002
Location: Biała Nyska

Post by RayNor » Tue 31 May, 2005

Nie wiem czy cie to zadowoli, ale jest kilka emulatorów, które pozwalaja grac w gry z PS2 na PC, ale jest maly problem: Jest tylko kilka takich gier i sa to wyłacznie demówki :)
[center]Wasz ukochany MORDEK :D
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce!

Ide sie pochlastać za debilność userów!

User avatar
Richy
Przypał
Posts: 1786
Joined: Sun 08 Dec, 2002
Location: Z Twojej piwnicy >=]

Post by Richy » Tue 31 May, 2005

bullshit
Metal Gear Solid 3: Snake Eater - W tę gre sie nie gra... Tę gre się przeżywa...
Image

Post Reply