Szkoła ponadgimnazjalna
Moderator: RayNor
Szkoła ponadgimnazjalna
Jestem w 3 klasie gimnazjum i wiem już do jakiej szkoły pójdę a raczej zespołu szkół i tu jest problem bo jest ich kilka:
Technikum Samochodowe na podbudowie gimnazjum
Zawód: - technik mechanik - specjalizacja: obsługa i naprawa pojazdów samochodowych
- technik pojazdów samochodowych
nauka trwa 4 lata
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 9 na podbudowie gimnazjum
Zawód: - mechanik pojazdów samochodowych
- elektromechanik pojazdów samochodowych
nauka trwa 3 lata
VIII Liceum Profilowane na podbudowie gimnazjum
profile: -mechatroniczny
-mechaniczne techniki wytwarzania
nauka trwa 3 lata
Najbardziej mnie interesuje elektromechanika ale to zawodówka co zrobić??
Technikum Samochodowe na podbudowie gimnazjum
Zawód: - technik mechanik - specjalizacja: obsługa i naprawa pojazdów samochodowych
- technik pojazdów samochodowych
nauka trwa 4 lata
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 9 na podbudowie gimnazjum
Zawód: - mechanik pojazdów samochodowych
- elektromechanik pojazdów samochodowych
nauka trwa 3 lata
VIII Liceum Profilowane na podbudowie gimnazjum
profile: -mechatroniczny
-mechaniczne techniki wytwarzania
nauka trwa 3 lata
Najbardziej mnie interesuje elektromechanika ale to zawodówka co zrobić??
Last edited by daro11l on Tue 05 Feb, 2008, edited 1 time in total.
Sądzę że powinieneś sam wszystko od nowa przemyśleć od A do Z, ponieważ trudno żeby ktoś Ci radził w tak ważnym rozstaju dróg na jakim się znalazłeś
Jedyne co mogę powiedzieć to, to że na pierwszy rzut oka najlepszym wyborem jest technikum. Po jego ukończeniu możesz napisać maturę (co jest sporym plusem) a dodatkowo już masz zawód. Do tego masz zajęcia teoretyczne z praktykami. Tam też jest największe prawdopodobieństwo że nauczysz się dużo o swoim zawodzie. Jeśli chodzi o szkołę zawodową... bardzo słaby wybór (jak dla mnie), szkoła bez przyszłości. Lubią tam uczęszczać nieuki itp. a musisz brać od kogoś częściowy przykład. Jedyny plus zawodówki (bo widzę że głównie wachasz się między Tech. a Zaw.) to że oferuje Ci kierunek na który najbardziej byś chciał uczęszczać czyli elektromechanika. Tutaj już sam musisz zdecydować. Co do Liceum Profilowanego, te szkoły już umarły śmiercią naturalną ot co (najgorszy wybór).
Dobrym "rozwiązaniem" jest też przejście się do każdej ze szkół i popytania się co te szkoły oferują, jak odbywają się zajęcia, itp. Dzięki temu możesz dowiedzieć się paru istotnych rzeczy które być może (podkreślam) ułatwią Ci wybór.

Dobrym "rozwiązaniem" jest też przejście się do każdej ze szkół i popytania się co te szkoły oferują, jak odbywają się zajęcia, itp. Dzięki temu możesz dowiedzieć się paru istotnych rzeczy które być może (podkreślam) ułatwią Ci wybór.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana"
"Stawiaj swoje wojska w pozycji, z której nie ma ucieczki i raczej umrą, niż zdołają się wycofać. Jeżeli nie ma ucieczki od śmierci, zarówno oficerowie jak i prości żołnierze dają z siebie wszystkie siły"
Hasu_z_Lasu d{-_-}b --> Reaktywacja!
"Stawiaj swoje wojska w pozycji, z której nie ma ucieczki i raczej umrą, niż zdołają się wycofać. Jeżeli nie ma ucieczki od śmierci, zarówno oficerowie jak i prości żołnierze dają z siebie wszystkie siły"
daro11l, to juz wiesz czego NAPEWNO nie wybierać xD
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana"
zelka sie nie sluchaj bo chba sam nie wie co mowi odpekalem 3 lata w liceum profilowanym co prawda mam mature ale co mi z tego skoro nie mam zawodu ;/ do zawodowki sie nie wybieraj bo matura w dzisiejszych czasach to minimum no chyba ze jedziesz za granice dobrym posunieciem jest technikum masz mature, zawod a i na studia mozesz isc no ale to wszystko zalezy od ciebie
[']-Golbez- wrote:wachasz się
daro na twoim miejscu poszedlbym do technikum . Nie dosc ze robisz to co lubisz ( inaczej nie wybralbys samochodowki , tylko inne ) , masz juz po tym zawód , a co najwazniejsze WIEDZE PRAKTYCZNĄ. Sam uwielbiam grzebac i dłubać w autach , niestety jestem samoukiem i sam zaluje ze nie poszedlem do technikum samochodowego,tylko do liceum. Po technikum robisz maturę i idziesz na politechnike na wydzial mechaniczny na przykład. Bajka.
Liceum tylko i wylacznie wtedy jesli pojdziesz na studia humanistyczne/artystyczne czy cos w tym rodzaju. Jesli rozwazasz politechnike albo zakonczenie edukacji na maturze, wal do technikum, bo pozniej nawet latwiej z praca / na studiach jest.
Ja osobiscie konczylem liceum jezykowe, przydaje sie znajomosc jezykow obcych, ale do studiow nie przygotowalo mnie to ni chu chu, wiec na poczatku musialem nadrabiac zaleglosci w stosunku do kolesi po technikach.
Ja osobiscie konczylem liceum jezykowe, przydaje sie znajomosc jezykow obcych, ale do studiow nie przygotowalo mnie to ni chu chu, wiec na poczatku musialem nadrabiac zaleglosci w stosunku do kolesi po technikach.
Last edited by madrav on Tue 05 Feb, 2008, edited 1 time in total.
uwazaj na wilki, men!

wiadomo,że jak ktoś z góry zakłada sobie ,ze po LO chce isc na politechnike,to przykłada sie do matematyki i fizyki i zdaje z tego maturę. Jeżeli chce isc na polibudę po humanistycznym z maturą z wosu i historii to juz jego problemmadrav wrote:wiesz, prawda jest taka, ze jak ktos konczy LO humanistyczne, to tez bedzie kulal

Ja jestem po liceum profilowanym i wiem ja też kulałem z matmą teraz na I semestrze na politechnice ale udało sie. Wszędzie będzie się kuleć z matmą chyba, że ma się w liceum/technikum rozszerzoną bądź z tego przygotowujesz sie pisać maturę,wtedy z pewnością zdobędziesz o wiele większą wiedzę niż na samych lekcjach.
Szczerze powiedziawszy do której szkoły byś nie poszedł po tych kierunkach jest w Polsce przyszłość bo teraz brakuje takich ludzi
ale ja bym wybrał technikum dla bezpieczeństwa 
Szczerze powiedziawszy do której szkoły byś nie poszedł po tych kierunkach jest w Polsce przyszłość bo teraz brakuje takich ludzi