JAK URUCHOMIC TOMB RAIDERA?

Jeżeli masz problem z jakąś grą , nie umiesz czegoś uruchomić lub nie wiesz jak coś przejść? To forum jest dla ciebie

Moderator: RayNor

Post Reply
drucik8
Oglądacz
Posts: 2
Joined: Mon 07 Jun, 2004

JAK URUCHOMIC TOMB RAIDERA?

Post by drucik8 » Mon 14 Jun, 2004

wiem ze trzeba zrobic substa. robie tak START ----> URUCHOM i wpisuje "subst J:\tomb.exe" i w oknie dosa pojawia sie "blad analizy 10"! o co chodzi czy robie cos zle?

Rajner
Oglądacz
Posts: 7
Joined: Tue 02 Mar, 2004
Location: ÂŚlÂąsk

Re Tomb Raider

Post by Rajner » Mon 19 Jul, 2004

Poprawka :D Trza wpisaĂŚ "Subst J:\ C:\Tomb.exe" i wszystko :) Âżycze miÂłego grania:D

User avatar
Starscream
Poeta
Posts: 966
Joined: Thu 03 Jun, 2004
Location: Siemianowice Śląskie

Post by Starscream » Mon 19 Jul, 2004

A co to jest subst?
I ty możesz przyłączyć się do Rewolucji! Zapisy przyjmuje madrav na PW.

Mr. Jaro
Oglądacz
Posts: 4
Joined: Sun 20 Mar, 2005

Post by Mr. Jaro » Sun 20 Mar, 2005

Drucik8 poradziłęs sobie??? Bo ja własnie sciągnąłem grę i nie mogę odpalić :( w FAQ pisze że jak przy uruchamianiu wywala do windowsa trzeba ustawić w zawansowanych ustawieniach "zapobiegaj wykrywaniu windows w programach ms-dos" czy coś takiego... nic nie dało... a druga opcja odpada bo jak dam uruchom ponownie w trybie ms-dos to komp wisi :| po prostu nic się nie dzieje i NIC nie mogę zrobic... co najwyżej Ctrl+alt+del... tylko to działa...
O co chodzi z tym subst?? Plz... hlp!

User avatar
plaski
Władca :-)
Posts: 3054
Joined: Wed 04 Dec, 2002
Location: Kraków
Contact:

Post by plaski » Sun 20 Mar, 2005

nez zrobienia substa nie uruchomisz gry, tak jak napisał Rajner w np start -> uruchom wklep subst j: x:\ścieżka
x:\ścieżka to ścieżka do gry, gra musi być w katalogu nadrzędnym ,np c:\tomb nie może być w np c:\gry\tomb
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

Mr. Jaro
Oglądacz
Posts: 4
Joined: Sun 20 Mar, 2005

Post by Mr. Jaro » Mon 21 Mar, 2005

:( no k... sprubowałem w katalogu nadrzędnym... cała gra jest teraz bezpośrednio na dysku C... wpisuje "subst J:\ C:\Tomb.exe" i... Błąd analizy 10... :( Jakich liter bym nie użył (dużych małych czy mieszanych) nie idzie... :(

EDIT>>
Wpisałem "subst J: C:\Tomb.exe" i teraz pisze mi "operacja subst nie powiodła się"... :/ nie moge z tym kompem... jak prubuje przeniesc lub usunąć plik tomb.exe z katalogu c:\ to mi pisze że nie można bo jest aktualnie używany... :/ po prostu wymiękam :shock:

User avatar
plaski
Władca :-)
Posts: 3054
Joined: Wed 04 Dec, 2002
Location: Kraków
Contact:

Post by plaski » Mon 21 Mar, 2005

wg mnie sprawa jest prosta ,nawet bardzo :)
substa robisz dla katalogu tomb nie dla pliku tomb.exe :)
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

Mr. Jaro
Oglądacz
Posts: 4
Joined: Sun 20 Mar, 2005

Post by Mr. Jaro » Mon 21 Mar, 2005

Kolejny krok do przodu... zrobiło... mam teraz folder J:\tr... i tam pliki wszystkie... ale nadal nic nie chodzi :( czegobym nie włączył (install.bat, instal.exe, tomb.exe) wszystko gasnie po 2-3 sekundach... (wszędzie włączyłem zapobieganie wykrywaniu windows)...
A do normalnego dosa nie wejde bo komp mi się wiesza... z wiersza poleceń dałoby się wejśc jakoś do gry?? Bo w sumie to sam już nie wiem...

EDIT>>
odpaliłem z wiersza poleceń... ehhh... nie może znaleźc pliku "eidospck.pcx"... :/ czy czegoś podobnego... w dodatku mi coś zaczął komp świrować i jak klikam na dysk C w "moj komputer" to odapala mi się plik instal.bat z tomb raidera :|:| Chyba się poddam... nie pogram sobie w TR... :|

User avatar
plaski
Władca :-)
Posts: 3054
Joined: Wed 04 Dec, 2002
Location: Kraków
Contact:

Post by plaski » Mon 21 Mar, 2005

u mnie nawet na xp nie robi problemów więc tym bardziej nie będzie ich robić na 98
nic nie trzeba kombinować, zrobić substa ,potem odpalić przez tomb.exe i tyle, nie ważne czy z dysku j czy z "oryginalnego"
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

User avatar
scuba
Oglądacz
Posts: 9
Joined: Fri 17 Jun, 2005
Location: Z Ciechocinka
Contact:

Post by scuba » Fri 17 Jun, 2005

a gdzie musi byś zainstalowany folder z grą?

User avatar
Starscream
Poeta
Posts: 966
Joined: Thu 03 Jun, 2004
Location: Siemianowice Śląskie

Post by Starscream » Fri 08 Jul, 2005

Folder z grą musi być w katalogu nadrzędnym, tzn. musi być w np. C:\Tomb, a nie może być w np. C:\Gry\Tomb.

W tym cała tajemnica!
I ty możesz przyłączyć się do Rewolucji! Zapisy przyjmuje madrav na PW.

Tadzio
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 34
Joined: Thu 06 Sep, 2007

Post by Tadzio » Wed 23 Apr, 2008

skasowałem tą grę ale jak mam skasować dysk lokalny j: ????

Klatwa_Komara_5
Oglądacz
Posts: 1
Joined: Wed 24 Sep, 2008

Post by Klatwa_Komara_5 » Wed 24 Sep, 2008

Jak ktoś ma problem z odpaleniem tomba przez SUBST'a, to DOSBox zdaje egzamin, ale tylko jeśli się wpisze mount j: .... :lol:
Tylko cosik mi dźwięk gdzieś wcięło

User avatar
macciekk21
Poeta
Posts: 636
Joined: Wed 29 Mar, 2006

Post by macciekk21 » Sun 28 Sep, 2008

Nie trzeba żżadnych sobstów.
W przypadku tego ripa, co jest na stronie robisz tak:
1. Uruchamiasz setupa i ustawiasz dźwięk na NO SOUND.
2. Pobierasz tego patcha i podmieniasz jego pliki z tymi z gry (rób to jak masz XP):

Code: Select all

http://odsiebie.com/pokaz/624629---e808.html
I grasz już przez sam plik TOMB.exe bez żadnych substuów itp.

Post Reply