Jaki Mam System Operacyjny

Forum specjalnie stworzone dla wszelkiego rodzaju ankiet :-)

Moderator: RayNor

Jaki Mam System Operacyjny

Windows (dosowy, 9x/Me)
12
26%
Windows (ntkowy. NT/2k/XP)
32
68%
Linux (podaj dystrybucjĂŞ)
2
4%
Unix
0
No votes
BeOS (podaj dystrybucjĂŞ)
0
No votes
FreeDOS, DR-DOS albo inny DOS na OpenSource
1
2%
Solaris
0
No votes
 
Total votes: 47

User avatar
Robby
Oglądacz
Posts: 8
Joined: Sun 02 Mar, 2008
Location: kamienie?

Post by Robby » Sun 02 Mar, 2008

Ja mam Windowsa Xp'eka, jak byłem mały miałem Windows 98 ;)
Już wkrótce

User avatar
Growlithe
Poeta
Posts: 756
Joined: Fri 30 Dec, 2005
Location: z kątomierza
Contact:

Post by Growlithe » Sun 02 Mar, 2008

może za jakiś czas się na Ubuntu przerzucę ;)
Image
Image
Image

warstwa społeczna z której wywodzi się ... - niewystarczająco niska, aby nie być jeszcze niżej :P

User avatar
Kajak
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 17
Joined: Tue 11 Dec, 2018
Location: Siemianowice Śląskie

Re: Jaki Mam System Operacyjny

Post by Kajak » Sun 06 Jan, 2019

Starscream wrote:
Thu 30 Sep, 2004
Wy widzicie Âże mam system Windows XP? Nie potrzebuje przede wszystkim dyskietki systemowej. :) :) :) :)
Aktualizacja z dn. 6.1.2019 r.:
Aktualnie używam 64-bitowego Windows 10 Pro. Zamierzam jednak w najbliższym czasie (gdy już zrobię prawo jazdy — z czym wlekę się od kwietnia — i kupię auto) zmienić edycję na Home, a architekturę na 32-bitową.

User avatar
mareckuss
Przypał
Posts: 1030
Joined: Wed 14 Sep, 2005
Location: South of Poznań & Funny WarSaw

Re: Jaki Mam System Operacyjny

Post by mareckuss » Sun 06 Jan, 2019

Windows 7 Pro x64 na stacjonarnym, Windows 10 home x64 na laptopie, Linux Debian jako drugi system na lapku (jak ja go nienawidze...)

@Kajak - dlaczego chcesz zmieniać z pro na home? Jest jakiś sens takiego downgrade'u?

User avatar
plaski
Władca :-)
Posts: 3054
Joined: Wed 04 Dec, 2002
Location: Kraków
Contact:

Re: Jaki Mam System Operacyjny

Post by plaski » Sun 06 Jan, 2019

I jeszcze czemu na 32b? Widzę, że nie tylko mnie to interesuje. I jaki wpływ na to ma prawo jazdy.

A ja klasycznie, na głównym w10 pro 64. Na pozostałych pewnie wszystko inne.
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

User avatar
mareckuss
Przypał
Posts: 1030
Joined: Wed 14 Sep, 2005
Location: South of Poznań & Funny WarSaw

Re: Jaki Mam System Operacyjny

Post by mareckuss » Sun 06 Jan, 2019

plaski wrote:
Sun 06 Jan, 2019
I jeszcze czemu na 32b? Widzę, że nie tylko mnie to interesuje. I jaki wpływ na to ma prawo jazdy.

A ja klasycznie, na głównym w10 pro 64. Na pozostałych pewnie wszystko inne.
32 bit ma sens... np. do niektórych starych gier, albo jak masz mało ramu (2GB lub mniej) - innych sensownych przesłanek nie wyobrażam sobie :)

User avatar
plaski
Władca :-)
Posts: 3054
Joined: Wed 04 Dec, 2002
Location: Kraków
Contact:

Re: Jaki Mam System Operacyjny

Post by plaski » Sun 06 Jan, 2019

32b przy 10? To już chyba lepiej postawić sobie jakieś xp na wirtualce.
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

User avatar
Kajak
Prawie aktywny użytkownik
Posts: 17
Joined: Tue 11 Dec, 2018
Location: Siemianowice Śląskie

Re: Jaki Mam System Operacyjny

Post by Kajak » Sun 06 Jan, 2019

Dlatego 32 bity? Po 1. – tak jak zwrócił uwagę mareckuss, z myślą o kompatybilności wstecznej ze starszymi grami, a po 2. – ze względu na dość słaby (w moim mniemaniu) procesor, zainstalowany w moim laptopie (Celeron N2840 @ 2,16 GHz to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej). A dla tych, którzy dalej nie wierzą, że W10 w 32 bitach jest możliwy – wyniki krótkiej kwerendy Allegro: https://allegro.pl/kategoria/systemy-op ... ura=32-bit

A co to ma do prawa jazdy i zakupu auta? To jest koszt kilku tys. zł, co w połączeniu z faktem, że ja kupuję TYLKO oryginalne oprogramowanie, powoduje, że póki co zmiana systemu musi poczekać.

User avatar
macciekk21
Poeta
Posts: 636
Joined: Wed 29 Mar, 2006

Re: Jaki Mam System Operacyjny

Post by macciekk21 » Wed 09 Jan, 2019

Windows 10 64-bit, ale tylko dlatego, że mam ezgotyczny układ od Wi-Fi i bluetootha i nie mogę z nim dojść do ładu pod Linuksem. :(
Tak to bym pewnie miał Manjaro z Gnome.

Post Reply