Dosbox - illegal command

Wszytsko co związane z emulacją :-)

Moderatorzy: RayNor, elektrolityk

lifanek
Oglądacz
Posty: 3
Rejestracja: ndz 03 lip, 2005

Dosbox - illegal command

Post autor: lifanek » wt 05 lip, 2005

Bry!
Jak uruchamiam dosboxa i daje komende mount i costam to wszytsko jest ok.
Ale kiedy chce wejsc do tego folderu (wpisujac kom. dosbox) mowi mi ze dosbox to illegal komand - oto co wpiuje po kolei:

mount c C:\chasm
dosbox C:

illegal command - dosbox

I ch** mnie strzela

Dziekówa!

Awatar użytkownika
madrav
Poeta
Posty: 582
Rejestracja: pt 24 cze, 2005
Lokalizacja: Sodoma

Post autor: madrav » wt 05 lip, 2005

sproboj tak:

Kod: Zaznacz cały

mount p&#58; c&#58;\chasm <enter>
p&#58; <enter>
chasm <enter>
jako ostatnie trzeba wpisac nazwe pliku ktory otwiera gre, ale bez rozszerzenia, moze to byc START lub wlasnie podany przeze mnie CHASM, jesli nie wiesz jak sie nazywa ten plik, to sprawdz windowsem lub komenda DIR
uwazaj na wilki, men!
Obrazek

lifanek
Oglądacz
Posty: 3
Rejestracja: ndz 03 lip, 2005

Post autor: lifanek » śr 06 lip, 2005

Wielkie dzieki za pomoc ale niestety to nie wszytsko.
Dosbox przyjmuje te komendy, ale pozniej sie wiesza a w tym drugim oknie pojawia mi sie illegal call 1. Plz help!!

Pavel_86
Oglądacz
Posty: 1
Rejestracja: śr 24 sie, 2005

Post autor: Pavel_86 » śr 24 sie, 2005

Mam mały problem.

Nie potrafie obsługiwac tego dosboxa (Robydosbox'a).
Możecie mi napisać jak włączyć gierke, mam ją pod takim adresem:

C:\Stare\simant\simant.exe

Mozecie mi napisać co mam pokoleji robić???

Awatar użytkownika
plaski
Władca :-)
Posty: 3053
Rejestracja: śr 04 gru, 2002
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: plaski » śr 24 sie, 2005

włączyć
wpisać mount c: c:\Stare\simant
enter
c:
enter
simant (ew simant.exe)
enter
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

bazyliszek00
Oglądacz
Posty: 8
Rejestracja: pt 21 paź, 2005

Post autor: bazyliszek00 » śr 26 paź, 2005

Mam problemik.... jak uruchamiam CONTRĘ normalnie (2x LPM) i naciskam Start (czyli ENTER) wyskakuje błąd. Wiem że trzeba to dosboxem, więc

Z:\mount q: D:\contra
Z:\q:
Q:\RUNME

I wyświetla mi się okienko gry. Niby ok, ale gdy naciskam ENTER, to nie to gra reaguje...
POMOCY!!!

Pozdrowienia, BAZYLISZEK00

Mrok
Oglądacz
Posty: 1
Rejestracja: sob 05 lis, 2005
Lokalizacja: z domu

Post autor: Mrok » sob 05 lis, 2005

Witam!!!

Ja ściągnłąłem DosBoxa i nawet go zainstalować nie mogę, nie wiem nawt czemu...
GDy klikam na ikonkę, to pojawia sie okno i wybierz program w którym chcesz otworzyć aplikację, czy jakoś tak...I co z tym zrobić?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
navi
~[TipS Team FG ]~
Posty: 316
Rejestracja: sob 07 maja, 2005
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: navi » ndz 13 lis, 2005

bazyliszek00 pisze:Mam problemik.... jak uruchamiam CONTRĘ normalnie (2x LPM) i naciskam Start (czyli ENTER) wyskakuje błąd. Wiem że trzeba to dosboxem, więc

Z:\mount q: D:\contra
Z:\q:
Q:\RUNME

I wyświetla mi się okienko gry. Niby ok, ale gdy naciskam ENTER, to nie to gra reaguje...
POMOCY!!!

Pozdrowienia, BAZYLISZEK00
Z:\mount q: D:\contra
Z:\q:
Q:\RUNME

??

Powinno być chyba:

Z:\mount D: D:\contra
Z:\D:
D:\RUNME.exe ( jakiś plik może to być .com albo .bat)

Awatar użytkownika
plaski
Władca :-)
Posty: 3053
Rejestracja: śr 04 gru, 2002
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: plaski » ndz 13 lis, 2005

przecież dobrze napisał, nie wiem czego się czepiasz
a co do samej contry,ona sprawia ogromne problemy,ogólnie,taki model
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

Awatar użytkownika
navi
~[TipS Team FG ]~
Posty: 316
Rejestracja: sob 07 maja, 2005
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: navi » ndz 13 lis, 2005

plaski pisze:przecież dobrze napisał, nie wiem czego się czepiasz
a co do samej contry,ona sprawia ogromne problemy,ogólnie,taki model
Ale on napisał:

Z:\mount q: D:\contra
Z:\q:
Q:\RUNME

A chyba zła litera jest Q

Awatar użytkownika
plaski
Władca :-)
Posty: 3053
Rejestracja: śr 04 gru, 2002
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: plaski » ndz 13 lis, 2005

może sobie dać co mu się podoba
dobrze napisał
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

craq
Oglądacz
Posty: 1
Rejestracja: śr 28 gru, 2005

Post autor: craq » śr 28 gru, 2005

CZESC!
ja mam inny problem
wzucam skrot do gry (przeciagam bezposrednio na skrot do dosboxa)do dos boxa gra mi sie wlancza ale baaaaaaaardzo dlugo sie wczytuje to po 1
po 2 jak uruchamiam giere normalnie z pod windowsa wczytywanie loading itp idzie normalnie tylko podczas wysciougow jest wszystko w zulwim tepie nie idzie grac ;/

na dosboxie mam podobnie z ta roznica ze dosbox bardziej klatkuje

PLZZZZZZZZZZZ HELLLP me

system win xp

Awatar użytkownika
surmonis
Partyjny :-)
Posty: 99
Rejestracja: pt 11 lis, 2005
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: surmonis » śr 28 gru, 2005

Ja mam pytanie sorry czy wy używacie dosboxa coś tam 0.63?? to jedno pytanie a drugie wiecie co to dos? i jakie są w nim komendy?

oni pomijają formułę cd [katalog w którym masz grę]

czyli alles powinno wyglądać tak jak w przykładzie gdzie mam grę "frontier" na dysku "d" w katalogu "dosprog" a plik wsadowy w katalogu "frontier" (ścieżka w windowsie wygląda tak
d:\dosprog\frontier\frontier.exe)

Z:\mount d: d:\dosprog [enter] - to oznacza wciśnijcie enter :)
Z:\d: [enter]
d:\cd frontier [enter]
d:\frontier\fronier.exe albo samo frontier [enter]

czego was na tej informatyce uczą??

jak ja się uczyłem to chociaż były podstawy dosa!!!1
AAAA:)

Awatar użytkownika
plaski
Władca :-)
Posty: 3053
Rejestracja: śr 04 gru, 2002
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: plaski » śr 28 gru, 2005

wiesz, tylko ze ja jak używać dosboxa napisalem w faq'u
www.fajnegry.krakow.pl - strona poświęcona klasyce gier komputerowych

Awatar użytkownika
surmonis
Partyjny :-)
Posty: 99
Rejestracja: pt 11 lis, 2005
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: surmonis » śr 28 gru, 2005

no i to kolejny powód aby zapytać użytkowników forum czy aby na pewno czytają regulamin jak rejestrują się na forum :)
AAAA:)

ODPOWIEDZ